Ghee - de Ayurvedische wonderboter

Het wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, zoveel 'magische' krachten heeft Ghee. Maar wat is het en wat doet het?

Geklaarde boter: Boter waar de melkbestanddelen zijn uitgehaald, dat is Ghee!

Ghee wordt in veel recepten gebruikt als het vet om in te koken. Maar ook voor medicijnen is het een geweldig 'vervoersmiddel' om de medicinale eigenschappen van bepaalde kruiden naar de diepere lichaamsweefsels te brengen.

Als je een flinke cleanse/ reinigingsprogramma (Pancha Karma) gaat doen in een Ayurvedische kliniek, begin je met het drinken van Ghee... dat zal dan wel ergens goed voor zijn toch?


Als je de oude teksten mag geloven heeft Ghee veel magische krachten. Hier een kleine opsomming:

~ boost je spijsverteringsvuur

~ helpt je lichaam voedingsstoffen op te nemen

~ goed voor het geheugen en intelligentie

~ smeert het bindweefsel

~ ondersteunt bij constipatie, smeert het spijsverteringskanaal

~ helpt bij een droge huid

~ verkoelt de heethoofden onder ons:)


Ghee helpt alle Doshas in balans te brengen, wanneer gebruikt in de juiste hoeveelheden.

Het zou nog zo'n 1000 andere 'acties' in het lichaam hebben... genoeg reden om uit te proberen toch?


Zelf maken


Ghee kan je tegenwoordig in bijna alle supermarkten kopen. Maar je kan het ook zelf maken!

~ Doe de boter, ongezouten grasboter, in een pan en laat smelten.

~ Laat op laag vuur door pruttelen, je ziet een schuimlaag ontstaan.

~ Schep de schuimlaag eraf, totdat de vloeistof mooi helder is.

~ Giet de vloeistof door een kaasdoek, of een hele fijne zeef. laat het laatste beetje waar de eiwitten nog zitten, in de pan.

~ Zet de pot aan de kant, zonder deksel en laat stollen. De kleur verandert nu naar lichtgeel.



Volgens Ayurveda:

'Let food be your medicine and medicine be your food'


Liefs Janneke



28 views0 comments

Recent Posts

See All